Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.

Positiivista ilmapiiriä edistävä ryhmäyttämisharjoitus

7.2.2023

Ryhdyin kokeilemaan opetusryhmilläni erilaisia vuorovaikutusharjoituksia. Vähitellen huomasin, kuinka oppilaiden väliset suhteet alkoivat rakentumaan ja yhteistyöstä tuli vahvempaa.
Laura Jääskeläinen, Ryhmä toimivaksi -kirja

Ryhmäyttäminen on ohjattua toimintaa, jonka tavoite on vahvistaa ryhmän jäsenten keskinäistä luottamusta ja turvallisuudentunnetta sekä lisätä ryhmän myönteistä ilmapiiriä. Kun ryhmä toimii hyvin, ongelmatilanteet saadaan nopeammin ratkaistua ja kouluun on mukava tulla.

Tässä positiivista ilmapiiriä edistävä ryhmäyttämisharjoitus!

ERILAISIA KOHTAAMISIA

Tarvikkeet: tyhjiä paperilappuja ja kyniä
Kesto: 30 min

Ryhmän jäsenet kirjoittava lapulle sanoja, eleitä, ilmeitä ja toimintaa, jotka heidän mielestään vaikuttavat positiivisesti ilmapiiriin, esimerkiksi silmiin katsominen, hymy tai tervehtiminen.

Opettaja kerää laput. Jos joku on kirjoittanut ohjeen vastaisia lappuja, ne jätetään tehtävässä käyttämättä. Opettaja valitsee tehtävään sopivat laput toiminnalliseen osioon, ja jos tuli muita hyviä ehdotuksia, joita on hankala toteuttaa toiminnallisessa osiossa, ne voidaan kertoa ryhmälle toiminnallisen osuuden jälkeen.

Ryhmälle kerrotaan, että kaksi ensimmäistä ei ole otettu kirjoitetuista lapuista, mutta sitä seuraavat ovat. Opettaja vaihtaa kohdasta 3 eteenpäin ryhmän ideoimia asioita. Jos ryhmältä ei ole tullut tarpeeksi ideoita, voidaan käyttää suoraan listan ehdotuksia.

Tehtävän toiminnallisessa osiossa kokeillaan käytännössä, miltä erilaiset pienet teot tuntuvat. Kuljetaan tilassa, ja opettaja antaa erilaisia ohjeita, miten kävellessä suhtaudutaan vastaantulijoihin. Joka vaiheen jälkeen keskustellaan, miltä tuntui.

1. Kävele niin, ettet olisi näkevinäsi vastaantulijoita.
2. Kävele niin, että vilkaiset nopeasti mutta sitten käännätkin nopeasti pään pois.
3. Katso vastaantulijaa silmiin.
4. Katso vastaantulijaa silmiin ja hymyile.
5. Katso vastaantulijaa silmiin, pysähdy ja kysy, mitä kuuluu.

Lopuksi pohditaan, mikä kohtaamisista tuntui mukavimmalta. Mikä tuntui vaikealta? Kuinka helppoa tai vaikeaa olisi lisätä omassa toiminnassa kohtaamisia, joista jää molemmille hyvä mieli? Kuka on valmis aloittamaan lisäämisen jo tänään?

Lähde: Laura Jääskeläinen
Ryhmä toimivaksi
Helppoja harjoituksia ryhmäyttämiseenArtikkelin avainsanat:

ryhmäytyminen, hyvä luokkahenki, harjoitukset, vinkkipankki

Arkisto:

2024

2023

2022

Joulukuu

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2021

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.