Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.

Teematarinoilla intoa ja uusia ideoita oppimiseen

Kirjoittanut: Jenni Mäkinen - 19.4.2023

Ulla-Maija Jutilan teos Teematarinat - Valmiita oppimiskokonaisuuksia eri oppiaineisiin (2023) on uusi, kiinnostava teos, joka esittelee luovuutta hyödyntävän työskentelytavan. Työskentelyssä yhdistyvät "opiskeltavan aiheen lisäksi leikki, keksiminen, elämykset ja tunteet." Työskentelytapa oli itselleni vieras, minkä takia tutustuin kirjaan suurella mielenkiinnolla. Heti alun teoriaosuudessa käy selville, miten monipuolista teematarinatyöskentely voi olla. Lyhyesti tiivistettynä teematarinatyöskentelyssä opettajalla on raamit, joihin oppilaat luovat omat tarinansa. Näitä raameja muokkaamalla opettaja pystyy luomaan kokonaisuudesta juuri omalle luokalleen sopivan. Työskentelyssä saa tehdä virheitä, yllättyä ja etenkin innostua.

Teos alkaa teoriaisuudella, joka kertoo perinpohjaisesti teematarinatyöskentelyn toteuttamisesta ja sen tärkeimmistä sisällöistä. Tämän jälkeen kirja on jaettu jaksoihin, joita ovat muun muassa "Tarinoita minusta itsestäni" ja "Fantastinen fantasia". Jokaisessa jaksossa on muutamia teematarinakokonaisuuksia, joissa on selostettu kyseisen teema tarinan sisältö. Jokaisessa teematarinassa on suositeltu kohderyhmä, sekä suorat vinkit eriyttämiseen eri luokka-asteille, mikä on suuri ilo näin opettajan näkökulmasta. Kirjan lopussa on vielä runsaasti liitteitä työskentelyä ja arviointia helpottamaan.

Kokonaisuudessaan teos oli kiinnostava, uudenlaista oppimistapaa esittelevä kokonaisuus. Se tarjoaa monipuolisen tutustumisen teematarinoiden avulla opettamiseen. Erityisen mukavaa on se, että suunnitelmat ja runko on valmis, joten vaikka teematarinat olisi sinulle vieraampi, tämän teoksen avulla pääset hyvin tarinoiden pariin! Teematarinoita voi toteuttaa alkuopetusikäisistä yläkouluikäisille asti, ja jokaista aihetta pystyy vielä soveltamaan lisää omaan luokkaan sopivaksi.

Kirjoittaja:
Jenni Mäkinen
erityisluokanopettaja

Artikkelin avainsanat:

opetusmenetelmä, oppiminen, oppilaiden hyvinvointi

Arkisto:

2024

Syyskuu

Elokuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2023

2022

Joulukuu

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2021

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.