ASTA LINDGREN, erityisluokanopettaja Raisiosta, työskentelee intensiivisen tuen (ITU) ryhmässä psyykkisesti oireilevien nuorten kanssa. Hänen työnsä ei ole perinteistä erityisopetusta, vaan hän on yhdessä entisen työparinsa Ella Henttulan kanssa kehittänyt täysin uuden toimintamallin, joka tarjoaa oppilaille tukea ja toivoa. Tässä haastattelussa Asta kertoo, mitä hänen työnsä ytimessä on ja miten jatkuva oppiminen ja ammattikirjallisuus rikastavat hänen arkeaan.
— Työni on psyykkisesti oireilevien nuorten tukemista ja opettamista yläkoulussa. Arkityö on intensiivistä, ja tilanteet voivat muuttua nopeasti. Meillä oppilaan hyvinvointi on aina etusijalla, oppiminen tulee vasta sen jälkeen, Asta kuvailee.
ITU-ryhmän toiminta perustuu AstElla omaa polkua -malliin, jonka Lindgren kehitti Henttulan kanssa. Malli on ratkaisu- ja voimavarakeskeinen työote lasten ja nuorten kohtaamiseen.
— Mallin tavoitteena on, että jokainen yksilö kokee tulevansa kohdatuksi omana itsenään ja tuntee olevansa merkityksellinen osa kouluyhteisöä.
Astan työssä voimavara on tunne siitä, että hän voi auttaa ja kannustaa nuoria. Lisäksi hän saa energiaa koulutuksista ja työn kehittämisestä. Oivallus siitä, että työtä voi kehittää myös olemassa olevilla resursseilla, on ollut kantava ajatus. Yksi motoistamme on: ”Jos mitään ei muuta, niin mikään ei muutu.”
Asta korostaa, että rohkeus kokeilla uutta on ollut ratkaisevaa.
— Läheltä löytyi työpari, joka innostui yhdessä kehittämään työtä, sekä rehtori, joka mahdollisti uuden toimintamallin luomisen.
Ammattikirjat antavat innostusta ja uusia näkökulmia
Asta on ahkera ammattikirjojen lukija, ja se näkyy sekä hänen työssään että työhyvinvoinnissaan.
Lindgren kokee, että ammattikirjallisuus auttaa häntä ymmärtämään oppilaita paremmin ja tuo uusia ideoita käytännön työhön.
— Kirjat ovat innostaneet myös kehittämään Oma polku -valinnaisainetta, joka tukee nuoria löytämään vahvuutensa.
Asta uskoo, että ammattikirjallisuus voi auttaa myös muita opettajia kehittämään omaa työtään ja hyvinvointiaan.
— Nykyinen koulumaailma haastaa opettajia monin tavoin, mutta ammattikirjallisuus antaa työkaluja ja näkökulmia. Se voi sytyttää uuden innostuksen kipinän ja auttaa löytämään voimavaroja arkeen.
Asta on aktiivinen Opettajan Tietopalvelun käyttäjä. Hän kertoo, että palvelu on tarjonnut hänelle paitsi kirjavinkkejä myös tukea erilaisiin koulutuksiin.
— Olen löytänyt palvelusta kirjoja, jotka ovat täydentäneet koulutuksia, kuten ratkaisukeskeistä valmennusta ja traumainformoitua työotetta. Kirjat ja koulutukset kulkevat käsi kädessä ja antavat voimaa työn kehittämiseen.
Asta Lindgren on loistava esimerkki opettajasta, joka yhdistää sydämen palon, ammatillisen kehittymisen ja rohkeuden kokeilla uutta. Hänen työnsä ytimessä on kohtaaminen — oppilaiden, työtovereiden ja uusien näkökulmien.
— Puhua siten, että toisessa syntyy halu kuunnella. Kuunnella siten, että toisessa syntyy halu puhua (Parantava puhe -kirjan lainaus Jorma Ahosen sanoista dialogisuudesta). Tämä ajatus on jotain, mihin jokainen opettaja voi pyrkiä.
Astan kuva: Kuva Pirita Aho. Sponsored by Siria Oy.
jäsenemme kertoo, opettajan työ, erityisopettajan työ