Koulu on paikka, jossa erilaiset keskittymisen ja tarkkaavuuden haasteet tulevat ehkä helpoiten esiin. Samassa kehitysvaiheessa olevia lapsia on paljon, ja päivät sisältävät runsaasti erilaisia siirtymätilanteita sekä vaatimuksia. Jo pienillä asioilla voidaan parantaa lapsen keskittymiskykyä. Tähän on olemassa monenlaisia apuvälineitä ja keinoja, mutta kokeilemalla lapsi löytää itselleen parhaan tavan.
Tässä 8 vinkkiä lapsen keskittymisen tueksi:
1. Kuulosuojaimet tai vastamelukuulokkeet
Kuulosuojaimet auttavat monia silloin, kun pitää keskittyä itsenäiseen lukemiseen, laskemiseen tai kirjoitustehtäviin. Niiden avulla saat ympäristön hiljennettyä.
2. MusiikkiToisia auttaa hiljaisuus, toisia taas musiikin kuuntelu esimerkiksi laskuja tehdessä. Kokeilemalla lapsi huomaa, kumpi on parempi.
3. VärityskuvatJos on tarve olla hiljaa ja vain kuunnella, voi kokeilla värittämistä. Yleensä se onnistuu erittäin hyvin.
4. SinitarraJos lapsesta tuntuu siltä, että on pakko saada jotain pientä huomaamatonta näperreltävää tai tekemistä, voi kokeile sinitarran tai hiusponnarin pyörittelyä käsissä.5. Kuminauha
Jos jalat tarvitsevat liikuttelua, kokeilkaa ison kuminauhan virittämistä pulpetin jalkoihin.
6. Välipala
Jos koulupäivä kestää pitkään, kannattaa kokeilla välipalaa. Hedelmä tai välipalapatukka voisi auttaa jaksamaan myös iltapäivän tunnit.7. Rauhoittumispaikka
Sopikaa lapsen kanssa rauhoittumispaikasta, jonne voi mennä hetkeksi, kun vauhti ei hellitä tai muut oppilaat ja meteli väsyttävät liiaksi. Jo 5—10 minuutin rauhoittuminen musiikkia kuunnellen, lukien tai piirrellen omassa rauhassa voi auttaa jaksamaan loppupäivän.
8. Liikuntaspurtti
Jos energiaa vain on liiaksi, on se purettava sovitusti pois. Voiko lapsi juosta koulun ympäri tai tehdä pari reipasta pyrähdystä koulun pihalla? Miettikää, mikä olisi mahdollista ja mistä olisi hyötyä lapselle.
Lähde:
Hanna Suikkanen
Piilovoimia
Adhd-opas lapsille
Uutuuskirja
Piilovoimia lisää tietoa ja ymmärrystä adhd:sta ja auttaa hyväksymään sen tuomia haasteita arjessa. Kirjan tehtävät ja harjoitukset antavat käytännönläheisiä vinkkejä ja ideoita sekä kotiin, kouluun että vapaa-ajalle. Kirjan tehtäväsivuja saa kopioida ohjaus- ja opetustarkoitukseen. Kirja ilmestyy 27.4.
TUTUSTU LISÄÄ KIRJAAN TÄSTÄ.