Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.

Koulussa ei ole kahta samanlaista päivää

15.8.2024


Jäsenemme kertoo:

ELISA SEPPÄ on alakoulumaailman konkari ja useamman nepsy-lapsen äiti Kangasalta. Koulutukseltaan hän on kasvatustieteen maisteri. Hän kouluttautui viime vuonna myös vahvuusperustaiseksi ratkaisukeskeiseksi neuropsykiatriseksi valmentajaksi ja hyödyntää työssään päivittäin koulutuksesta saamiaan oppeja ja oivalluksia.

Elisa työskentelee eri-ikäisten ja erilaisten lasten ja aikuisten kanssa. ”Työpäiväni ovat hyvin vaihtelevia: kahta samanlaista päivää ei ole tullut vielä vastaan.” Työarki on hektistä. ”Jotkut päivät kuormittavat enemmän kuin toiset. Siihen vaikuttavat monet asiat, kuten opetusryhmän oppilasaines ja koulun ilmapiiri.”

Elisa saa työssään voimaa työkavereista ja lapsista. Hän kertoo, että arvostaa esimerkiksi opettajanhuoneessa syntyviä tärkeitä kouluarkeen liittyviä keskusteluja. ”Ne antavat voimaa ja viisautta.” Elisa sanoo työssään olevan parasta lapset ja heidän ohjaamisensa ja kasvattamisensa. ”Se hetki, kun näkee, että lamppu syttyy päässä ja syntyy oivallus.” Silloin lapsi Elisan mukaan tajuaa osaavansa opetettavan asian tai hän osaa toimia hankalassa tilanteessa järkevästi. ”Yleensä kaikkein eniten opin myös itse juuri erityislapsilta.”

Elisa lukee ammattikirjoja, koska niistä löytyy viimeisin tieteellinen tieto ja käytännön vinkit työ- ja kotiarkeen. ”Jaan tietoa kirjojen kautta myös muille.” Elisa luki viimeksi kirjan Hyvä pedagoginen kirjaaminen. ”Kirjassa kerrotaan, miten suuri voima on kirjoitetuilla sanoilla ja ilmaisuilla. Miten asiat voidaan kertoa hyvin eri tavoin esimerkiksi kuvattaessa lapsen toimintaa. Tärkeä kirja, joka tulisi jokaisen tuen papereita kirjaavan aikuisen lukea ja oppia tekemään asioita toisin.” Myös Tuula Niskasen ja Virpi Jussilan kirjaan Nepsy-materiaalipankki ammattilaisille Elisa on ennättänyt hieman tutustua ja on todennut sen jo käytännönläheiseksi. ”Tulostettava materiaali on iso plussa.” Lisäksi Elisa mainitsee Maria Matilaisen Neurokirjon oppilas koulussa -kirjan, josta hän on saanut vahvistusta omille toimintatavoilleen. ”Tykkään lukea kirjat paperisina, jotta voin tarvittaessa palata niihin myöhemmin.”

Elisa suosittelee myös jaksamiseen ja työhyvinvointiin liittyviä kirjoja, koska ne antavat hyviä keinoja ehkäistä liiallista kuormittumista ja säädellä omaa vireystilaa. ”Olen ollut Opettajan Tietopalvelun tyytyväinen jäsen jo vuodesta 2006. Pidän siitä, että voin vaikka kotisohvalla täydentää tietojani ja oppia paljon uutta ilman erillisiä koulutuksia.”

Artikkelin avainsanat:

jäsenemme kertoo, ammattikirjallisuus

Arkisto:

2024

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2023

2022

Joulukuu

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2021

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.