Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.

Vahva oppilaantuntemus on keskeistä kiusaamisen ennalta ehkäisemisessä ja kiusaamiseen puuttumisen dynamiikassa

Kirjoittanut: Päivi Hamarus - 19.8.2024

Kiusatun oppilaan tunnistaminen voi olla opettajalle haasteellista. Joskus kiusaamista on jatkunut pitkään, ja tieto kiusaamisesta voi yllättää.

Ensimmäinen kysymys on yleensä, miksi kiusattu ei ole kertonut mitään kokemastaan. Kiusaamisen luoma pelko on yksi syy. Toinen syy voi olla koulun toimintakulttuurissa.

Jos joku on aiemmin kertonut kiusaamisesta, mutta sillä ei ole ollut vaikutusta, tieto leviää koko koulussa ja oppilailla on näkemys, että puuttuminen ei vaikuta kiusaamiseen. Päinvastoin kiusaajat voivat uhkailla entistä enemmän, kun heidän toiminnastaan on kerrottu aikuisille. Syntyy kielteinen kehä, mikä ruokkii kiusaamista: kiusatut tai sivustaseuraajatkaan eivät uskalla kertoa kokemastaan tai näkemästään kiusaamisesta. Näin kiusaaminen jatkuu.

Vaihtoehtona on myönteinen kehä, joka lopettaa kiusaamisen ja myös ehkäisee sitä. Tällöin kiusaamiseen puuttuminen on vaikuttavaa ja johtaa kiusaamisen loppumiseen. Viesti tästä leviää kouluyhteisöön, ja oppilaat uskaltavat tulla kertomaan kokemastaan ja näkemästään kiusaamisesta. Näin kiusaamiseen päästään puuttumaan varhaisessa vaiheessa.

Aikuisten voi olla haastavaa havaita kiusaamista. Poissaolot, myöhästelyt tunnin alusta, oppilaan muuttunut käyttäytyminen, kaveriporukan muutos, yksin jääminen tai jättäytyminen, tiettyjen tilojen ja tilanteiden välttäminen sekä varuillaan oleminen voivat olla merkkejä, jotka on hyvä ottaa puheeksi oppilaan kanssa kahden kesken.

Tilanteiden havainnointi, havaintojen jakaminen opettajien kesken, kyselyt ja kahdenkeskiset keskustelut oppilaiden kanssa ovat keinoja saada selville kiusaamista.

Kiusaamisen aiheuttama unettomuus tai psykosomaattiset oireet voivat näkyä väsymyksenä koulussa. Myös masentuneisuus ja ahdistuneisuus voivat johtua kiusaamisesta.

Kodin ja koulun yhteistyö on erityisen tärkeää. Kun koulu puuttuu vakavasti kiusaamiseen, sillä on merkittävä vaikutus vanhempien jaksamiseen — siitäkin huolimatta, mikä puuttumisen lopputulos on. Puuttumisen vaikuttavuutta voisi lisätä, jos heti kouluvuoden alussa vanhempien kanssa käydään yhdessä läpi kiusaamiseen liittyvät säännöt ja sitoutetaan vanhemmat niihin.

Erityisesti oppilaiden tarkkailu ryhmätilanteissa voi auttaa selvittämään kiusaamista. Usein kiusaaminen on taitavasti piilotettu aikuisten silmiltä, ja sitä voi tapahtua jopa aikuisten läsnä ollessa ilman, että he tajuavat sitä. Tämän vuoksi luottamus oppilaiden ja opettajien välillä on erittäin tärkeää. Luottamus punnitaan kiusaamiseen puuttumisessa: vaikuttava puuttuminen lujittaa luottamusta.

Kiusaamisella voi olla kauaskantoisia vaikutuksia kiusaajan vuorovaikutussuhteisiin aikuisikään saakka. Lisäksi tutkimuksissa (esim. Tiiri ym. 2023) on havaittu yhteyksiä koulussa tapahtuvan kiusaamisen ja myöhemmin elämässä tapahtuvan väkivaltaisen käyttäytymisen välillä. Roolit ovat usein pysyviä.

Kiusaajan rooli aikuisena työelämässä on muille ihmisille haitallista ja yhteiskunnalle kallista.

Muokattu ja lyhennetty ote kirjasta Tunne oppilaasi
Kirjoittaja Päivi Hamarus
Lähde:
Tiiri, E., Uotila, J., Elonheimo, H., Sillanmäki, L., Klomek, A. B. & Sourander, A. 2023. Bullying at 8 years and violent offenses by 31 years: The Finnish nationwide 1981 birth cohort study. European Child & Adolescent Psychiatry 32, 1667—1678.

UUTUUSKIRJA KOKOAA TIETOA OPPILAANTUNTEMUKSESTA

Anssi Roiha — Jerker Polso (toim.)
Tunne oppilaasi
Oppilaantuntemus opetuksen kulmakivenä

Hyvä oppilaantuntemus auttaa paitsi opetuksen suunnittelussa ja toteutuksessa myös oppilaan yksilöllisessä kohtaamisessa ja tukitoimien kohdentamisessa. Sen avulla jokainen opettaja voi auttaa oppilaita oppimaan ja saavuttamaan asetettuja tavoitteita.

Artikkelin avainsanat:

kiusaaminen, oppilaantuntemus

Arkisto:

2024

2023

2022

Joulukuu

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2021

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.