Haluatko tiedon uusimmista ammattikirjoista ja tarjouksista? Tilaa uutiskirjeemme.

Sorvin ääreen! 10 vinkkiä opettajan työhyvinvointiin

Kirjoittanut: Minna Seppälä - 6.8.2024

Alla olevat vinkit voivat auttaa opettajaa säilyttämään hyvän mielen ja tukemaan työhyvinvointiaan. On hyvä muistaa, että hymy tarttuu ja huumori tekee arjesta helpompaa. Ota rennosti, naura ääneen ja anna opettajan roolin loistaa valokeilassa — sekä opiskelijoiden että oman hyvinvointisi vuoksi!

1. Huolehdi riittävästä lepoajasta: Pyri pitämään kiinni terveellisistä unirutiineista ja anna itsellesi riittävästi aikaa levätä ja rentoutua työpäivien jälkeen. Hyvä uni ja lepo auttavat palautumaan ja jaksamaan paremmin. Pyri luomaan selkeät rajat työn ja vapaa-ajan välille. Määritä työajat ja pyri pitämään kiinni niistä. Anna itsellesi lupa irrottautua työstä ja nauttia vapaa-ajasta ilman työasioiden jatkuvaa mielessä pyörimistä.

2. Tunnista ja hallitse stressiä: Opettele tunnistamaan stressin merkkejä kehossasi ja mielessäsi. Käytä stressinhallintatekniikoita, kuten syvähengitystä, meditaatiota tai liikuntaa edistääksesi rentoutumista ja rauhoittumista.

3. Luo itsellesi tukiverkosto: Ylläpidä hyviä suhteita kollegoihin ja muihin opettajiin. Jaa kokemuksia, keskustele työn haasteista ja etsi tukea toisilta. Kysy kollegan kuulumisia. Voit myös selvittää mahdollisuuksia saada mentori tai työnohjaaja, joka voi auttaa sinua työn haasteiden käsittelemisessä.

4. Huolehdi fyysisestä hyvinvoinnistasi: Säännöllinen liikunta, terveellinen ruokavalio ja riittävä nesteytys ovat tärkeitä tekijöitä työhyvinvoinnin kannalta. Pyri löytämään itsellesi sopiva tapa liikkua ja syödä terveellisesti kiireisenkin aikataulun keskellä.

5. Kehitä ammatillista osaamistasi: Pidä huolta ammatillisesta kehittymisestäsi ja osaamisesi päivittämisestä. Osallistu koulutuksiin, seminaareihin tai konferensseihin, jotka tukevat ammatillista kasvuasi ja innostavat sinua opettajan roolissasi.

6. Pidä kiinni omista intohimoistasi: Muista järjestää aikaa kiinnostuksen kohteillesi myös töiden ulkopuolella. Harrastukset ja mielenkiinnon kohteet voivat auttaa sinua rentoutumaan ja tuovat tasapainoa elämään.

7. Pidä taukoja ja rentoudu: Muista pitää pieniä taukoja työpäivän aikana. Tee jotain rentouttavaa, mikä auttaa sinua irrottautumaan hetkeksi työstä.

8. Luo osallisuutta: Tarjoa opiskelijoille mahdollisuuksia osallistua oppilaitoksen toimintaan ja päätöksentekoon. Esimerkiksi eri projektien avulla opiskelijat voivat tuntea olevansa osa oppimisympäristöä ja vaikuttaa omaan oppimiseensa.

9. Kannusta positiiviseen vuorovaikutukseen: Rohkaise opiskelijoita olemaan ystävällisiä ja kunnioittavia toisiaan kohtaan. Voit käyttää ryhmätyöharjoituksia ja keskustelutilaisuuksia, jotka edistävät yhteistyötaitoja ja empatiaa.

10. Arvosta itseäsi ja työtäsi: Muista, että olet tärkeä ja arvokas opettaja. Arvosta omaa panostasi opiskelijoiden oppimiseen ja kehitykseen. Muista myös juhlistaa omia saavutuksiasi ja olla ylpeä siitä, mitä olet saavuttanut työssäsi.

Ote kirjasta: Tuula Savikuja — Iiris Happo — Eero Talonen — Piia Virtanen (toim.)
Erityisen tukevia menetelmiä
Tietoa ja konkretiaa ammatilliseen koulutukseen
Kirjoittaja: Minna Seppälä

Monet nuoret tarvitsevat huomattavaa ohjausta ja tukea saavuttaakseen ammatillisen tutkinnon. Tuen tarpeet voivat liittyä esimerkiksi oppimisvaikeuksiin, opintojen etenemisen tarkempaan seurantaan tai yleisesti opiskelijan hyvinvointiin.

Teoksessa tarkastellaan erityistä tukea kokonaisvaltaisesti niin ajantasaisen lainsäädännön, tutkimuksen kuin erityispedagogiikan näkökulmasta. Kirja keskittyy tuen tarpeiden tunnistamiseen, tuen suunnitteluun sekä onnistuneiksi koettuihin käytänteisiin niin opiskelijan kohtaamisessa, ohjaamisessa kuin opettamisessa.

Artikkelin avainsanat:

opettajan työhyvinvointi

Arkisto:

2024

2023

2022

Joulukuu

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu

2021

Chat - Asiakaspalvelija on paikalla

  • Hei, miten voin auttaa? Kirjoita kysymyksesi alla olevaan laatikkoon ja paina lähetä.